Pages

19 Mayıs 2014 Pazartesi

2013/2014 Genel Sezon Değerlendirmesi

#
Takım
O
Av
P
Oynamaya Hak Kazandı
1.
 Fenerbahçe
34
41
75

2.
 Galatasaray
34
27
65
Şampiyonar Ligi
3.
 Beşiktaş
34
20
62
Şampiyonar Ligi Ön Eleme
4.
 Trabzonspor
34
12
53
Avrupa Ligi Ön Eleme
5.
 Sivasspor
34
5
53
Avrupa Ligi Ön Eleme
6.
 Kasımpaşa
34
17
51

7.
 KDÇ Karabükspor
34
-1
50

8.
 Bursaspor
34
-6
46

9.
 Gençlerbirliği
34
-4
45

10.
 Akhisar Bld. Spor
34
-11
44

11.
 Konyaspor
34
3
42

12.
 Eskişehirspor
34
-2
42
Avrupa Ligi Ön Eleme
13.
 Çaykur Rizespor
34
0
42

14.
 Kayseri Erciyesspor
34
-16
37

15.
 Gaziantepsor
34
-20
37

16.
 Elazığspor
34
-24
34
PTT 1. Lig
17.
 MP Antalyaspor
34
-13
31
PTT 1. Lig
18.
 Kayserispor
34
-28
29
PTT 1. Lig
O: Oynanan maç sayısı Av: Averaj P: Puan
Asist Krallığı
Oyuncu
Asist
1.
Cicinho
14
2.
Viudez
10
3.
Caner E.
10
Gol Krallığı
Oyuncu
Gol
1.
Aatıf
17
2.
Burak
16
3.
Scarione
16








İlk olarak puan durumu, gol ve asist krallarını göstermek istedim. 34 haftalık uzun periyottan geriye bu kadar kısa bir durum oluşuyor. 34 maç sadece şu sıralamada üst sıralara yazılmak için. Bu bilgileri verdikten sonra her takımı ayrı ayrı değerlendirmeye çalışacağım.


1.       Fenerbahçe: Sezon başı Ersun Yanal’ın başarısız olacağı çok konuşuldu ilk haftaki Konyaspor maçı bu konuşmaları daha da alevlendirdi fakat Ersun hoca kendinden emin bir şekilde takımını şampiyon yaptı. Çok uzun yazmaya gerek görmüyorum çünkü; Fenerbahçe ile ilgili 2 tane özel yazı yazdım.
2.       Galatasaray: Sezona Fatih hocayla başlayıp, bazı gizli kapaklı şeylerden ötürü anlaşamayıp 5. Maçtan sonra takımdan ayrıldı fatih Terim. Yerine Mancini geldi fakat bir türlü deplasman karnesi düzeltemedi ve takımı ancak 2. Yapıp Şampiyonlar Ligi gruplarına soktu. Devre arası yapılan transferlerin tamamı geleceğin takımını kurma üzerineydi. Bunu Fatih hocayla başlattılar, ki mutlaka yapılması gereken şeydi bu. Gelecek sene direkt gruplardan ŞL başlanacak fakat Drogba’nın da takımdan ayrılmasıyla ofansif anlamda biraz düşüş olacak. Mutlaka 2 nokta transfer yapılmalı bu takım üzerinde. Gereksiz oyuncular gönderilmeli. Bu sezonu gelecek sezonun provası olarak gördü Mancini, eğer takımda kalırsa, gelecek sezon “Klasik bir İtalyan” takımı sahada olacaktır.
3.       Beşiktaş: Son 3 sezondur olduğu gibi sakatlıklar ve cezalılar başlarını yaksa da Şampiyonlar ligine gidiyorlar. Bilic son 10 yılda gördüğüm en iyi taktisyenlerden birisi. 5. Hafta Galatasaray maçında yaşanan olaylar olmasaydı şampiyonluk yolunda Fenerbhaçe’yi en çok zorlayacak takımdı ama Stadyum sorunu, sakatlıklar, cezalılar, takım içindeki disiplinsizlik, Fernandes’in başına buyruklu gibi olaylara rağmen son haftaya kadar direkt ŞL grupları için savaştılar. Yeni sezonan yeni stadyumlar girilmesi demek Beşiktaş için mükemmel olur. Stad sorunu çözülür, nokta 2 tranfer yapılırsa seneye mükemmel bir şampiyonluk yarışı görürüz ve şampiyonlar liginde de başarı gelecektir.
4.       Trabzonspor: Mustafa Reşit Akçay’ın yanlış tercih olduğu gerçeği Avrupa liginde iyi olmasında ötürü sürekli göz ardı edildi ve ligde çok gerilere düşüldü. Takımda ki 2 oyuncu sayesinde bu Avrupa ligine gidiyor Trabzonspor; Onur Kıvrak ve Olcan Adın… Hami hoca takımda ki disiplini öyle bir sağladı ki hiçbir oyuncunun gıkı çıkmadı son 7 maçta. Seneye Hami hocayla mutlaka devam edilmeli. Türkiye’de böyle gelecek için umut veren hoca sayısı her geçen gün azalıyor. Trabzonspor bu sezon bazı oyuncuları vasatı bile aşamadı fakat 2 oyuncuyla bu kadar oluyor. Seneye nokta  4 transfer Trabzonspor’u şampinluk yarışına sokabilir
5.       Sivasspor: Roberto Carlos gerçekten bizim ligimizi iyi bir şekilde analiz etmiş. Sezon başında yaptığı bazı transferler var. Sadece Carlos için gelen oyuncuşar, Utaka, Cicinho, Da Costa gibi oyuncular Carlos için geldi Sivasspor’a. Ama sadece gelmekle kalmadılar iyi işler yaparak takımlarını Avrupa taşıdılar. Sivas kurulu bu düzeni bozmasın, 5 sene önceki şampiyonluk yarışı olmasa da Avrupa liginde gruplara kalarak Türk futboluna iyi şeyler verebilirler. Aatıf, Burhan, Cicinho, Utaka, Ziya, Costa ve Kadir. Bu oyuncular üst düzey olmasa da istikrarlı bir performans gösterip takımlarının yukarıda kalmasını sağladılar.
6.       Kasımpaşa: Sezon başında çarpıcı transferlerle piyası sallayıp çokça umut verdi Avrupa ligi için. Ligin ilk yarısında üst düzey performans göstererek bir ara lider dahi oldular ancak ne olduysa tekrar edilen Beşiktaş maçından sonra oldu. Ligin ikinci yarısında o kadar kötü oynadılar ki, ilk yarıda ki puan olmasa küme dahi gidebilirlerdi. Babel hiç bekleneni veremedi. Babel, Adem, Viudez, Scarione, Kerem, Donk, Malki, Isaksson, Castro gibi oyunculardan üst düzey performans bekledi Şota ama Adem, Viudez, Scarione, Malki ve Isaksson iyi oynadılar ama geri kalan kilit oyuncular bazı maçlarda sadece isimleri olacak şekilde oynadıkları için Avrupa hayali gelecek sezona kaldı…
7.       Karabükspor: Sezon başı Tolunay hocanın da söylediği gibi, bu takım ilk 10 içinde rahat şekilde olur ama Avrupa’yı biraz düşünmek lazım. Gerçektende takımını iyi okumuş ne yapacağını bilir şekilde oynattı takımını. Şu takımı bozmadan 2 nokta transfer gelecek sezon Avrupa ligi yarışı için yeterli olur. Ahmet İlhan, Enaramo, İlhan Parlak, Waterman ve Furkan Özçal gerçekten ligimizin standartına göre bir tık üstünde oynadılar. Karabükspor gelecek sezon en çok dikkat edilmesi gereken takımlardan birisi.
8.       Bursaspor: Sezon başı Avrupa’ya erken veda Hikmet hocanın anında istifası Daum’un yanlış tercihleri, Batalla’nın gönderilmesi gibi değişik sebepler Bursa’nın bu sene olcukça zor geçen bir senesi oldu. 4 senedir süt üste Avrupa kupalarına gidiliyordu fakat bu sene bir nadasa bırakma olarak algılaya biliriz. İrfan Buz, bir antrenör olarak görülüyor fakat bence yıllarıdır bizim ligimizi iyi analiz etmiş ve takımı nasıl oynatacağını biliyor. Biraz tecrübe eksikliğinde bazen abartı şeyler yapmıyor değil fakat kendini geliştirmesi halinde gelecek vaad eden bir hoca. Bursaspor, yeni yönetim seçiyor, gelecek yönetime gelecek sezon iyi şeyler çıkarsa Avrupa ligi için en dişli takım olur.
9.       Gençlerbirliği: Sezon başı bayağı bir saçmalayarak başlandı sezona. Mehmet Özdilek bu takımı Avrupa için hazırlıyorum desede bu rakım biraz genç ve birazda fazla + gereksiz yabancılarla dolu. Gençlerbirliği, Bursaspor’la beraber ligimizin en zengin alt yapısına sahip takımı. Gençleri kullanarak 5 sene sonrasının takımını kurup uzun yıllar sefa sürebilirler ama ülkemizde böyle planlamalar pek yapılmıyor. Böyle bir işi yapacaksa Mehmet Özdilek gibiler yapar. Gelecek Gençler için güzel görüyor ama daha da güzelleştire bilirler. Bu sezonu bir iş kazası olarak görüp geleceğe bakmalılar.
10.   Akhisar Bld. Spor: Geçen senenşn sürpriz bu senenin daha da sürpriz takımı… Hamza hoca gerçekten ligin en mütevazi şartlarıyla mükemmel işler yaptı 2 sezonda. Eğer şartları daha iyi olsaydı yakaladıkları Avrupa şansını bırakmazlardı ama onların durumu ancak bu kadar ileri gitmelerini sağladı. Gelecek sezon Okan Buruk takımı ele alacak. Bir Hamza hoca kadar olmasada Okan hocada ülkenin gelecek vaad eden hocalarından. İlk 19 hafta güzel bir oyun sergiledi takım, sonra takımın kısıtlı kadrosu nedeniyle düşüler başladı ve takım sezonu 10. Sırada tamamladı. Gelecek sezon yeni hoca yeni umutlar Akhisar için…
11.   Konyaspor: Sezona çokça transferle başladı Konya. İlk maçta herkesi şaşırtan bir sonuç aldılar, sonra lige yeni çıkan her takım gibi bir inişli bir çıkışlı maçlarla bazen düşme korkusuyla bazen rahat bir şekilde gitti sezon. Mesut hocaya kadar istikrarı pek olmayan bir takımda ama Mesut Bakkal’dan sonra, takımın genelinde bir yükseliş oldu. Gekas, İtanje, Selim Ay, Campos, Ali Çamdalı, Thorvaldsson Mesut hocadan sonra müthiş bir patlama yaşadı ve takımı 16. Sıradan 11. Sıraya kadar çıkardılar. Bazı gereksiz oyuncuları gönderip 4 nokta transferle seneye ilk 8 sonraki sezonda Avrupa kupalarında olmamaları için hiçbir neden yok.
12.   Eskişehirspor: Sezona Avrupa hedefiyle başladılar. Hedefleri doğrultusunda, futbol için futbol anlayışıyla güzel bir oyun ortaya koyarak ilk 4 içinden çıkmadılar. Ama Ziraat Türkiye kupasında gruplara kalınca, Avrupa kupası için daha kolay bir yol açıldı ve ligi bırakarak sadece kupaya konsantre oldular. Lige gençlerle, çoğu zaman yedeklerle çıktılar. Bu nedenle ligin 2. Yarısında biraz vasat oynadılar ama kupada da finala kadar gittiler. Onlar için planlanan her şey bu sene gerçekleşti. Seneye kadroyu biraz daha genişletip, nokta 2 transferle gelecek sezon hem lig, hem kupa, hem de Avrupa kupasını bir arada götürebilirler…
13.   Çaykur Rizespor: Sezon başı lige çıkan her takım gibi kadroyu şişirdiler. Gereksiz bir çok oyuncu oldu. Mesut Bakkal, Hikmet Karaman ve Rize teknik direktörü; Uğur Tütüneker ligimize zevk kattılar. Oynattıkları oyun, oyuncularına aşıladıkları güzel oyun isteği onları ligde tuttu. Sezona iyi başlamadılar. Bazen takım halinde vasatı geçemediler ama Uğur hocadan sonra iyi bir istikrar yakalayıp yeni çıktıları bu ligde bir sene daha kalma başarısı gösterdiler. Seneye daha yukarı hedeflemek mantıksızlık değil ama çoğu takımımız da olduğu gibi Rize’de de gereksiz oyuncu sayısı fazla. Onları temizleyip nokta atışı yapılmış 4 transfer gelecek sezon için umut verir.
14.   Kayseri Erciyesspor: Fuat Çapa, Gençlerbirliğinden kendi tayfasını topladı geldi ama işler onun beklediği gibi gitmedi. Daha iyisinin bekledi herkes ondan ama Fuat hoca olmadı Erciyes’te. Hikemt Karaman, transfer sözüyle takımın başına geldi, Edinho gibi bir gol makinesi alıp takımı ligde tuttu. Bu performansları gelecek sezona da geçerse seneye sürpriz bir Avrupa yolcusu çıkarabiliriz. Çünkü; Hangi mevki de nasıl bir adama ihtiyacı olduğu iyi tespit eden bir hoca Hikmet Karaman. 3 yada 4 transferle takıma çokça güç kazandıra bilirler. Sadece 2 oyuncunu gereksiz olduğunu düşüyorum takımda. Onlardan kurt ulunması halinde seneye lige zevk katar Hikmet hocanın Erciyes’i…
15.   Gaziantepspor: Sezon başı neredeyse adam akıllı hiç transfer yapılamadı. Son gün 2 transfer yapıp hayati noktaları güçlendirmeye çalıştılar ama olmadı. Eğer ki Sergen Yalçın gelmese, arka arkaya kritik puanlar almasa seneye PTT yolu görünüyordu Antep için. Bir ara tamam düştü dedik ama Sergen Yalçın sihirli değneği ile takımını üst sırala çıkardı, sonra takımdan ayrıldı ve gene düşme korkusu yaşadılar. Son anda paçayı yırttılar. Mali, yönetim açısından sorunları olan bir takım Gaziantepspor. Güzel bir yapılanma ile 3 sene içinde Avrupa yolu açılır Antep için.
16.   SB Elazığspor: İzlandalı bir teknik direktörle başladılar sezona, yanlış tercih 1. Teknik adamın asla tanıyamayacağı 2. Ve 3. Lig oyuncuları getirdiler takıma, yanlış tercih 2. İzlandalıyı göndermekte geç kaldılar, yanlış tercih 3. Bu sebepler çok canını yaktı Elazığ’ın. Okan Buruk olmasa takımın başında daha çok sıkıntı çekerlerdi. Okan hoca seneye Akhisar’ın başında olacak, Elazığ kendi başına yansın. Yapılanma sorunları olan takımlarımızdan birisi Elazığ. Elazığspor’a PTT 1. Liginde başarılar dilerim.
17.   MP Antalyaspor: Samet Aybaba, adını kullanarak 4-5 adam aldı. Başkan kendini kullanarak 4-5 adam daha alınca kadro şişti. Hangi bölgede kimi oynatıcam derdi olunca takımda bir huzursuzluk oldu. 8 Ekimde Samet hoca kalmakta ısrar ederse takım düşer demiştim. Öyle de oldu, Samet hoca kalıcam da kalıcam dedi ve Antalyaspro’un başını yaktı. Fuat Çapa ölüm görevine geldiğini bildiği halde geldi. Neden takımı aldı asla anlam veremeyeceğim. Aslında son 3 sezondur mükemmel bir ofansif hattı olmasına rağmen bu sene gereksiz transferlerle takımın başını yaktılar. Antalyaspor’a PTT 1. Liginde başarılar dilerim.

18.   Kayserispor: Prosinecki, önceki sezonun 2. Yarısında iyi yapmış bu sezon için çok ümit vermişti ama daha sezon başlamadan, Bobo sakatlandı, 2. Haftada Jaja sakatlandı, Mert Nobre takıma uyum sağlayamadı. Sereno, Mijailovic,Abdullah Durak, Okay Yokuşlu, Ömer Bayram, A. Tziolis, M. Simic, Khizanishvili gibi takımın kritik adamları sürekli kart problemi çektirince kaçınılmaz sona ulaştı Kayseri takımı. Bir ara toparlandılar, 5 maç yenilmediler, 11 puan topladılar o ara ama genede kötü başlangıcı iyi sona çeviremediler. Yabancı hocada ısrarcı olunca yönetim asıl sıkıntıyı orda çekti. Ligi tanıması için en az 5 maça ihtiyacı olur yabancı hocanın, sen düşmeye oynarken bu riski almamalısın. Kayserispor’a PTT 1. Liginde başarılar dilerim.

Melih Koçyegit / @Mkocyegit

0 yorum:

Yorum Gönder