Pages

26 Ocak 2015 Pazartesi

FM Önerileri

Bu yazımda Football Manager hastaları yada oyunu yeni oynamaya başlayacaklar için kısa ama fazlasıyla yararlı bilgiler verip, onlar hakkında ki düşüncelerimi yazacağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, CM 02-03 serisinden itibaren FM 2015’e kadar bütün serileri az yada çok oynadım. Az yada çok oluşunu  şöyle özetlemek gerekirse, hayatımdan vakit çalıp oynadığımı söyleyebiliri. Aynı takımda fazlaca oynamayı sevmediğim için, bir çok farklı takımda ve ekolde takım yönettim. Bu neden fazlasıyla gerekli yada gereksiz taktiksel ve yönetimsel bilgim oldu FM ile ilgili. Bu kadar laf kalabalığı yeterli sanırım, FM ile ilgili can alıcı bilgilere geçebiliriz her halde.
  1.  Taktik:  Yönettiğiniz takımdan takıma farklılık göstermesi gereken bir durum takımınıza oynattığınız taktik. Fenerbahçe ve Altay’ı aynı taktiği oynatamazsın değil mi? Elbette yönettiğiniz takımda bulunan oyuncularda ilk 1-2 sezon için taktiğinizi etkileye bilir. Çünkü: Sizin oynatmak istediğiniz taktikle takımda bulunan oyuncuların bölge ve özellikleri uyuşmaya biliyor. Bu durumu düzeltmek transferlerle 1-2 sezon sürebiliyor. FM için bazıları “Yenilmez taktik” bulduk diyebilirler. Öyle bir şey yok. Her taktiğin karşı bir taktiği var FM’de. Yönettiğiniz takım fazlasıyla popüler bir takımsa her maça aynı formasyonla çıkıp oyunu domine edip maçı kazanabilirsiniz ama düşük popülariteye sahip bir takımdaysanız her maça rakibinizin taktiğine göre çıkıp maçları kurtarma şansına sahipsiniz. Ama her maça farklı taktikle çıkmak için iyi bir taktik antrenörüne ve fazlasıyla maç antrenmanına ihtiyacınız var.
  2. Antrenman: FM 2008 de getirilen bir yenilikti antrenmanları ayarlayıp takımı istediğiniz yönde eğitmek. Öncelikle antrenörlerinizin iyi olması gerekli takımın iyi antrenman yapması için. Düşük popülariteye sahip bir takımda en fazla 4 antrenör bulundura biliyorsunuz bu yüzden iyi bir yardımcı antrenör alarak bu açığı kapatabilirsiniz. Özellikle kondisyon antrenörü takımda fazlalık gibi durduğu için yardımcı antrenör alırken kondisyon ve taktik antrenörlüğü yüksek olan yardımcı bulmanız önemli.
  3. Transfer: Zoru sevenler için her zaman düşük seviyedeki takım çalıştırmak hoş olmuştur. Ki bende zoru seven biriyimdir, her zaman alt seviyeden takım alarak yukarılara taşımak zevkli bir kariyer yaratmıştır. Düşük seviye takımlarda haliyle parada az oluyor. Transferde oldukça meşakkatli bir hal alıyor. Ucuz, iyi ve genç oyuncu bulmak için bazen saatleriniz veriyorsunuz. Transfer işinde kolaya kaçmak isteyenler için “Futbol Direktörü” iyi bir kaçıştır. Potansiyel ve Yetenek yargılaması ve Disiplin seviyesi yüksek olan bir futbol direktörü alarak genç oyuncuların transfer işini ona vererek bu yükten kurtulabilirisiniz ama şunu aklınızdan çıkarmayın, düşük bütçelerde iyi ve genç isim bulunsa bile direktör transferin olmayacağını bildiği için hiç girmez bu yükün altına ve transfer dönemini boşa geçirirsiniz. Bu yüzden transfer işini kendiniz yapmaya özen gösterin. Ve kiralama seçeneğini asla gözden kaçırmayın.
  4. Takım Seçimi: Uzun yıllar bir takım yönetmek için bu işe kalkışıyorsanız alt yapısı ve antrenman tesisleri üst seviyede olan takımların başına geçin. Bu tür takımların alt yapısından yılda en az 2 tane A takımda oynayacak oyuncu çıkarırsınız. Yok ben 2 yıla bi’ takım değiştirip zevkine takılmak istiyorum diyorsanız “Para” sizin için tek önerim. Uzun yıllar bir takım çalıştırmak isteyen arkadaşlar için 1-2 takım önerebilirim: Bursaspor, Anderlecht, Athletic (Bask dışından oyuncu aldırmadığı için fazlasıyla zevkli bir kariyer yaratırsınız) ve Red Bull Salzburg. Para isteyen arkadaşlar içinde adresler belli tabiî ki: Zenit, Manchester City, PSG, Monaco ve New York Red Bulls.


Ana hatlarıyla bu kadar bilgi size başlangıç için yeterli olacaktır. Oyunun zevkini almak içinde deneme yanılma yöntemi sizce de güzel olmaz mı?

Melih Koçyegit (@Mkocyegit)

0 yorum:

Yorum Gönder