Pages

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Nasıl Çıkılır Bu Süper Lige?


Süper lige nasıl çıkılmaz örneği verecek olsak Karşıyaka'nın yıllardır sürdürdüğü politikayı izleyin desek yanlış olmaz her halde. Süper ligden düşen takımlar eğer kadrosunu bozmazsa, rahat şekilde ligin tozunu duman katıp 1 senede çıkıyor ligden. Ama 2-3 senesini PTT 1. liginde geçiren bir takımın şuan ki durumlarıyla süper lige çıkması şansa bırakılmış durumda. PTT 1. liginden süper lige çıkmak için nasıl bir planlama yapılması gerektiğini anlatmaya çalışalım.
Geçen sezon Balıkesirspor, 2. ligden geldiği gibi hemen süper ligin yolunu tuttu. Mükemmel olmasa da gerçekten güzel kurgulanmış bir sistem yapılmıştı, başarıda kaçınılmazdı.

PTT 1. liginden gerçekten mükemmel bir planlamayla çıkan kim derseniz, Kasımpaşa derim ben. Bir ara süper lig ile 1. lig arasında asansör olan Kasımpaşa, 04-05 sezonunda 3. ligi, 05-06 sezonunda 2. ligi şampiyon tamamlayıp süper ligin yolunu tuttu. Çıkar çıkmaz düştü, 06-07 08-09 ve son olara 11-12 sezonunda Play-off şampiyonlukları yaşayıp süper lige çıktılar. 7 sezonda 4 kere süper lige çıktılar. Tabi ki süper lig de tutunmak kısmı ayrı bir konu fakat, 7 sezon içerisinde 4 kere süper lige çıkmak, hele ki süper ligden düşmüş, morali bozuk bir takımı böylesine bir iş yaptırmak gerçekten bir yönetim başarısıdır. Kasımpaşa yönetimini, eski Beşiktaş yönetiminden oluşan isimler oluşturuyor. (Yıldırım Demirören zamanından.) Ülkemiz de futbol oldukça fazla şekilde maddiyatla dönüyor. Kasımpaşa'nın şuan süper ligde başarılı grafiğinin sebebi 2011 senesinde yatıyor.
Bu yazı Kasımpaşa'ya özgü bir yazı değil. Ama Kasımpaşa'ya değinmeden geçmek istemedim.

Süper lige çıkmak için ilk olarak yönetimsel yapılanma şart. Bildiğiniz gibi ülkemizde takımlar kendi başkanlarını seçiyor. Avrupa ki gibi kulübün bir sahibi yok. Kulüp sahibi istediği adama para karşılığı satamıyor takımı. Seçilen başkan ilk olarak, yönetici seçer. Kulüpteki her işten sorumlu bir yönetici olur. Yönetici seçerken vasfına göre yönetici seçmek önemli. Sırf parası var diye yönetici almayacaksın.

Yönetici seçme işlerini yaptıktan sonra, kulübün en az 3 senelik bir planlama yapılması gerek. Bu plan yapılırken, seçilen hoca çok kritiktir. Hoca ile sadece 1 ligde çalışacaksınız oyuncularınızla da 1+1 yıllık sözleşme imzalamak gerekmektedir. Süper lige çıkıldığı zaman yeni getireceğiniz hoca takımda ki şu şu oyuncuları istemiyorum dediği zaman "takım bulamadık, bu sezon oynatıverin" dememek için bu planlama çok kritik.

Takımı oluştururken 5+6+7+7 şeklinde takımı tasarlamak gerekmektedir. 5 tane süper kalitesinde yada süper ligde en az 4 sene oynamış oyuncular olmalıdır. 6 tane en az 1. lig kalitesinde olan yaş aralığı 18-26 olan oyuncular olmalıdır. 7 tane yaş aralığı 18-25 olan takıma sakatlanan ve cezalı duruma düşen oyuncuların yerini aratmayacak 1. lig kalitesinde oyuncu olmalıdır. Kalan 7 ise, en az 3 tanesi alt yapıdan olmak üzere 16-22 yaş aralığında 1. lig ve süper lig kalitesine çıkabilecek potansiyeli olan oyuncular olmalıdır.

Belki de en kritik iş takımı yönetecek hocayı belirlemekte. 1. ligi gerçekten iyi bilen, buranın teknik lig değil, mücadele ligi olduğunu iyi kavramış iyi hocalar var. Ama süper ligde gerçekten başarılı olmuş ama 1. ligde takım küme düşürmüş hocalarımız da var. O nedenle hoca seçimi kritik. Osman Özköylü, Denizlispor, Erciyesspor ve Ankaraspor'la oynattığı futbolla gerçekten bu ligi kavradığını tüm futbol severlere gösterdi. Erciyesspor'u şampiyon yaparak da kanıtladı. Geçen sene takımını şampiyon yapan Cihat Arsalan da bu ligi iyi bilenlerden. Daha önce Karşıyaka da iyi bir oyun oynattı ama uyum sağlanamayınca ayrıldı ama İstanbul Başakşehir FK şampiyon yapıp kendini kanıtladı. Şuan Karşıyaka'nın hocası olan Yusuf Şimşek'te gerçekten ülkemiz futbolunun gelecek vaat eden hocalarından. Turgutluspor ve Denizlispor oynattığı futbolla beğeni kazandı. Bu sene Karşıyaka iddialı bir kadro kuruyor ve Yusuf Şimşek'le süper ligi istiyor.

Hocayı da seçtikten sonra, sonra demek yanlış olur aslında ilk başta bu kadar iyi işleri yapmak için sıcak paraya ihtiyaç var. İlk başta söylemiştim, parası için yönetici almayın diye ama bunları yapmak içinde bolca sıcak paraya ihtiyaç var. O yüzden zenginler bi' el atsın... :)

Melih Koçyegit @Mkocyegit

0 yorum:

Yorum Gönder