Pages

3 Temmuz 2014 Perşembe

Bir Mancini Değil(!)

Ve Ünal Aysal açıkladı... Cesare Prandelli ile görüşmelere başlandığını bugün borsaya bildiren Galatasaray'da sıcak saatler yaşanıyor. Başkan Aysal, İtalyan teknik adamın pazartesi günü takımın başında olacağını söyledi.
Prandelli 4 yıllık İtalya Milli takımı teknik direktörlüğünden istifa etmişti. Yeni Sezonda Galatasaray'ın başarısı için çalışacak.

Prandelli Galatasaray'a ne katabilir, Mancini'den farklı ne yapabilir bunlara cevap vereceğim bu yazıda...

Galatasaray için en uygun adam Prandelli mi bilinmez ama Mancini'den daha çok başarı alma olasılığı olduğu kesin. Prandelli'nin Mancini'den en büyük farkı parayla başarı getiren bir teknik direktör değil. Mancini, Manchester City günlerinde "para bende zafer benimdir" mantığıyla geçirdiği 4 sezondan sonra Galatasaray'ın başına geçmesi tabi ki çokça soru işareti ortaya çıkarmıştı ki Mancini gitmekten başka çare bulamadı.

Prandelli futbolculuk kariyerinde 4 seme Cremonese, 1 sene Atalanta, 6 sene Juventus, ardından 5 sene daha Atalanta'da futbol oynadı. 70'li ve 80'li yıllarda İtalya futbolunda başı çeken takımlarda uzun süre top oynamış, büyük takım olayını çok iyi kavramış bir teknik adam Prandelli.

Prandelli'nin Fiorentina zamanları
Prandelli 5 senelik Fiorentina zamanlarında gösterdi ki uzun süreli bir çalışma alışkanlığı olan bir adam. Fiorentina'yı da İtalya milli takımı için bıraktı. 2004 Roma ile sözleşme imzalamıştı ki eşi vefat etti ve 1 sene kendine vakit ayırdı. 2005 de Fiorentina'yı bir aldı pir aldı. Fiorentina 04-05 senesinde ikili averaj sayesinde ligde kalmıştı, sonra Prandelli takımı aldı ve Şampiyonlar ligi elemelerine kadar götürdü fakat "Şike skandalı" nediyle takım 1 sene Avrupa'dan men edildi. Sonraki sezon takımı 4. yapıp gene Şampiyonlar liginde eleme oynatıp bu sefer o zaman ki adıyla UEFA kupası gruplarına kaldılar ve yarı finale kadar gittiler. Zor durumda ki bir Fiorentina'yı yukarılara çıkarması takdire şayan bir durumdur. O durumda ki bir takımı yukarılara çıkardıysa, Türkiye'nin en büyük takımlarından birisiyle büyük işler başarması gayet mümkün. Atalanta ve Fiorentina şu anda İtalya'da ileri gelen takımlar arasında yer alıyorsa Prandelli'nin payı çoktur. Klasik bir oyunu oynata bir menejer. Az gol ye, istikrarlı oyna, top ortada kalsın, golü zaten yetenekli adamlarımız atar. Mancini elinde ki oyuncuları sürekli başka yönlere devşirmeye çalıştı. (Örnek: Semih Kaya'yı sağ bek denedi.) Prandelli, takıma yıldız transferi yapamaz, hem takımda ki yabancı bolluğu hem de finansal Fair-Play nedeniyle parayı çok harcayamazlar. Eldeki kadro uygun taktik ve ortamla şampiyon olabilir. Prandelli bu işleri yapabilecek tecrübe, ciddiyet, bilgi ve çokça disipline sahip bir teknik adam. Hâlâ kupa kazanmamış olması başarıya çokça aç olduğu gerçeği de var. İlk kez ülke dışına çıkması belki biraz risk ama Prandelli böyle riski ortadan kaldıracak kabiliyete sahip. Prandelli Mancini'den çok farklı bir teknik adam. İkisi de İtalyan evet ama çok farklı oyun anlayışları var. Evet ikisi de klasik İtalyan savunması yapacak ama fark oyun sistemi, oyuncu kullanımı sırasında ortaya çıkacak. Şahsi fikrimi sorma nezaketinde bulunursanız eğer; Prandelli uygun ortamı kısa sürede yakalarsa, takımı ligde şampiyon yapar. Şampiyonlar liginde gelecek gruba göre de takımı gruptan çıkarır.

Melih Koçyegit (@Mkocyegit)

0 yorum:

Yorum Gönder