Pages

14 Şubat 2014 Cuma

Sanal efsane: Maxim Tsigalko

Championship Manager tarihinin en efsanevi golcüsüydü, peki gerçek hayat? Tsigalko’nun hikayesi...
Menajerlik oyunları futbolseverler için sanal gerçekliğin en yoğun olduğu mecralardır. Özellikle Championship Manager ve Football Manager’da çoğumuz hayalini kurduğumuz görevler alır, gönlümüzü kaptırdığımız takımları başarıya taşımak için ciddi mesailer harcar ve genelde gerçeklikten koparız.  Çok beğenilen bir oyuncuyu her gidilen takıma transfer etmekle başlayan bu süreç, oyuncu gerçek hayatta başarılı olduğunda koltukların kabarması, “Ben keşfettim, az şampiyonluk kazanmadık beraber” gibi cümlelerin sarf edilmesi ve hatta “keşfedilen” oyuncuyu Facebook’ta eklemeye çalışmak. (ve daha neler neler!”)
İşte Maxim Tsigalko menajerlik oyunları tarihinde bu duyguları en fazla yaşatmış oyuncular arasındadır.  Türkiye’den Norveç’e, Paraguay’dan İngiltere’ye milyonlarca CM oyuncusu onun akıl almaz performansından hayranlıkla bahsetmekte, ülkesi Belarus sayesinde tanınmaktadır.
“Nasıl bir oyuncudur?” dersek evvela sınırlarının olmadığını söyleyebiliriz. Forvettir, “Ben yalnız çalışırım” der, o varken başka forvet oynatmanıza gerek yoktur zaten. (Hemen arkasında vatandaşı Nikiforenko’yu oynatabilirsiniz tabi) Sağ ayaklıdır ve her maç gol atar. Bitiriciliği 20 olan bu efsane nadiren gol atamadığı maçların ardından bunu genellikle hat-trick yaparak telafi eder ve kariyerinin sonunda oynadığı maç sayısından çok gol atabildiği de görülmüştür. 

1114 maçta 1000 gol, 301 asist. Hiç fena değil!
Tsigol’ün en önemli özelliğiyse her seviyede aynı muhteşemlikle oynamasıdır. Türkiye Kupası’nda da Şampiyonlar Ligi yarı finalinde de hat-trick yapabilir, adaptasyon sorunu çekmez, süperstar kaprisi yoktur. “Adam gibi adamdır” Sahi, neden sevilmesin ki böyle bir adam?
Peki ya gerçek hayatta?
Herkesin merak ettiği soru da bu zaten. Öncelikle bir düzeltmeyle başlayalım; kendisinin adı aslında Maksim Tsyhalka ve kariyerinin başında potansiyelinin gayet yüksek olduğu söylenebilir. Dinamo Minsk genç takımında gösterdiği etkileyici performansla 18 yaşında as takıma terfi eden Tsyhalka fena bir gol yüzdesi tutturmadığı (53 maçta 24 gol) Dinamo’dan ayrıldığında bu sonun başlangıcı olmuş. 19 yaşında milli formayı giyen ve şans bulduğu 2 maçtan birinde, Özbekistan’a golünü atan Tsyhalka Kazakistan, Ermenistan, tekrar Belarus derken formasını giydiği Mogilev’in iflasının  üstüne bir de ağır sakatlıklar gelince 26 yaşında futboldan kopmuş. Oyunda “sakatlık sıklığı” 20 üzerinden 2 olan birinin gerçek hayatta böylesine sakatlıklar yaşaması gerçekten üzücü bir ironi.İkiz kardeşi Yuri ise kaleci olarak sürdürdüğü kariyerini geçen yaz noktalamış. (Onun da CM’nin önde gelen kalecilerinden olduğunu belirtelim)

Tsyhalka’nın Belarus formasıyla attığı tek gol, bu videodaki ilk gol;
Peki Tsigalko oyunda neden bu kadar iyiydi? Kimileri bunun sebebi olarak oyun yapımında görevli Belaruslu bir çalışanın hemşehricilik yaptığını öne sürüyor (ki bu Nikiforenko da akla gelince gayet makul gözüküyor) kimileriyse onu oyunda bir yazılım hatası olarak değerlendiriyor. Ancak gerçek hayatta yakınından bile geçemese dahi o milyonlarca futbolseverin gönlündeki tahtın sahibi.
Kendisiyle ilgili pek bilgi yok. Yakın gelecekte Türkçe çevirisi yayınlanacak ve tüm dünyada ses getirmiş “Football Manager Stole My Life” adlı kült kitabın yazarları da kitaptaki bir bölüm için kendisiyle röportaj yapmak isteyip sonuç alamamışlar zaten. Büyük ihtimalle aslında güzel gibi gözüken sanal efsanelik mevhumu gerçek hayatta ondan devasa beklentiler içine girilmesini sağladığı için psikolojik sorunlar yaşamış Tsyhalka artık “Championship Manager” adını duymak bile istemiyor. Olsun, biz onu oyunlarda yaşatırız.

0 yorum:

Yorum Gönder