Pages

1 Mart 2014 Cumartesi

Alfabe bozan adam: Maradona


Futbolda forma numaraları büyük önem taşır. Bir de o numara 10′sa, önemi çok daha büyüktür. Peki Maradona’nın 10 numarayı ilk giyme hikâyesini biliyor muydunuz?
Maradona

Forma numaraları sahalarda ilk kullanılmaya başlanıldığında, futbolcular sahadaki mevkilerine göre numaralar alıyordu. Daha sonra bu kural, futbolcuların isteklerine bırakılarak kaldırıldı. Memleketlerine, doğum tarihlerine, batıl inançlarına veya gözüne nasıl hoş geliyorsa o şekilde forma numarası seçmeyi adet edinen futbolculardan muzdarip, sahadaki düzensizlikten rahatsız teknik direktörlerden biri olan Luis Menotti, Arjantin milli takımındaki oyunculara “alfabetik sıralamaya” göre numaralar vermek yoluna gitti. Ta ki, alfabeyi baştan yazacak kadar büyük bir yıldız, onun sisteminin tepesine çökene kadar…
1978’deki son Dünya Kupası’nın şampiyonu Arjantin, “son şampiyon” unvanıyla İspanya’daki 82’ Dünya Kupası’na giderken, teknik direktör Luis Menotti’nin kafasında,kazanan takıma dair hiçbir sistemi bozmamak vardı. Buna, onun alfabetik forma numaralandırması da dahildi. Ardiles’ye 2’yi, kaleci Fillol’a 5’i giydiren bu sistem, saha içindeki sistem kadar bozulmaz gözüküyordu. Fakat, Tanrı ne isterse, o olurdu!

Asrın futbolcusu!

Menotti, 1982 Dünya Kupası kafilesinde yer alan Maradona’ya, 10 numarayı verebilmek adına bu sistemin sonunu getirecekti. Tam da o yılda, Boca Juniors’a transfer olan Maradona, Arjantin futbolu için büyük bir umuttu ve onun o dönemde takım için önemi, alfabeyi bozduracak kadar önemliydi! Peki, sonra ne oldu?
Arjantin, 82’ Dünya Kupası’nı kazanamasa da Maradona 86’da Dünya Kupası’nı Arjantin’e tek başına kazandırdı. Ardından dört yıl sonra, takımı finale kadar taşıdı.Napoli’yi 2 kez Serie A, bir kez de UEFA Kupası şampiyonu yaptı. Pele ile birlikte, FIFA tarafından Asrın Futbolcusu seçildi, kariyeri boyunca toplam 358 gol attı ve onun peşinden gelen Riquelme, Tevez, Agüero, Saviola, Cangele(!), Veron ve Messi’ye varana kadar bir çok futbolcunun kariyerine “Maradona’nın varisi olabilme”ihtimalinden doğan inanılmaz anlamı yükledi. Sizce de, alfabeyi bozmak için yeterince iyi değil mi?

0 yorum:

Yorum Gönder